Anssi Koivuranta

Anssi Koivuranta on Kuusamossa 3.7.1988 syntynyt, jo huippu-urheilun lopettanut urheilija, joka aloitti kilpailemalla yhdistetyssä (mäkihyppy + hiihto). Myöhemmällä urallaan mies keskittyi pelkästään mäkihyppyyn. Aktiivisella kilpa-urallaan Anssi edusti Kuusamon Erä-Veikkoja, vaikka muuttikin Kuusamosta ensin Rovaniemelle ja sittemmin Lahteen.

Anssi Koivurannan merkittävimpänä meriittinä huippu-urheilun saralla voidaankin pitää sitä, että hän on voittanut Maailman cupin osakilpailun sekä yhdistetyssä että mäkihypyssä. Urheilu-uran jälkeen Anssi Koivurannasta on tullut isä ja lisäksi mies opiskelee lentäjäksi.

Kuusamon kasvatteja

Kipinä mäkihyppyä kohtaan syntyi tietenkin Kuusamossa, Rukan hiihtostadionilla. Pohjoisen pojalla olivat puitteet kohdillaan ja vanhemmat tukivat lastaan harrastuksen parissa. Ensimmäiset tuntumat Maailman Cupin osakilpailuihin Koivuranta sai koehyppääjän toimenkuvassa. Alkuun nuoren urheilijan rahkeet eivät riittäneet itse kisaan asti, mutta koehyppääjänä Koivuranta toimi jo aikaisemmin. Koehyppääjän rooli oli Koivurannalle tärkeä: se valoi uskoa siihen, että joskus voisi itsekin saavuttaa kansainvälisen huipun yhdistetyssä.

Ensimmäisen kerran Anssi Koivuranta oli mukana yhdistetyn maajoukkueessa jo vuonna 2005 eli vain 15-vuotiaana. Vuoden 2005 MM-kilpailut kilpailtiin Saksan Oberstdorfissa ja Anssi oli sprinttikisassa sijalla kuusi. Ensimmäisissä arvokisoissa Koivuranta ei ollut joukkuekisassa mukana. Kaudella 2005-2006 Koivuranta pääsi palkintosijoille myös viidessä Maailman Cupin (MC) osakilpailussa. Sijoitukset olivat:

 • Kuusamon osakilpailussa
 • Japanin Sapporon osakilpailussa
 • Italian osakilpailussa
 • Norjan osakilpailussa normaalikilpailussa
 • Norjan osakilpailussa sprinttimatkalla

Ensimmäinen arvokisamitali vuonna 2006

Vuosi 2006 oli olympiavuosi. Talviolympialaiset järjestettiin Italiassa, Torinossa. Henkilökohtaisessa kisassa Koivuranta sijoittui sprinttikilpailun 11. sijalle. Mutta ensimmäinen arvokisavoitto tuli Anssin tilille Torinon olympialaisten yhdistetyn joukkuemäessä, jossa Suomen joukkue voitti pronssia. Muut joukkueen jäsenet olivat tuolloin Antti Kuisma, Jaakko Tallus ja Hannu Manninen.

Kaudella 2006-2007 Anssi Koivuranta sijoittui MC kokonaiskilpailussa seitsemänneksi ja sprintissä sijaa paremmin eli kuudenneksi. Kauden aikana hän ylsi palkintosijoille Itävallassa ja Norjassa, sijoitus molemmissa toinen.

Sapporon MM-kilpailuissa Japanissa Koivuranta sijoittui henkilökohtaisessa normaalikilpailussa pronssille. Joukkue voitti tuolloin kultaa kokoonpanolla Anssi Koivuranta, Janne Ryynänen, Jaakko Tallus ja Hannu Manninen.

Kaudella 2008-2009 Koivuranta valloittaa Maailman Cupin

Anssi Koivurannan läpimurron voidaan katsoa tapahtuneen kisakaudella 2008-2009. Tuolloin mies nappasi ensimmäinen MC osakilpailun voittonsa Kuusamossa marraskuussa, kauden aloituskilpailussa. Palkintosijoja kaudelle kertyi yhteensä 16 kappaletta sekä normaalikilpailuissa, sprinttikilpailuissa että yhteislähtökilpailuissa. Ensimmäiset sijat Koivuranta nappasi tällä kaudella seuraavissa osakilpailuissa:

 • Kuusamo 30.11.2008
 • Trondheim, Norja 7.12.2008
 • Oberhof, Saksa 28.12.12008
 • Schonach, Saksa 4.1.2009
 • Chaux-Neuve, Ranska 1.2.2009
 • Klingenthal, Saksa 14.2.2009
 • Vikersund, Norja 14.3.2009

Vaikka kausi 2008-2009 jäi Koivurannan ensimmäiseksi ja viimeiseksi menestyskaudeksi Maailman Cupissa, mies muistetaan edelleen taitavana hyppääjänä. Viitteitä tulevasta saatiin kuitenkin jo tuolloin, sillä Koivuranta voitti Suurmäen SM-mitalin, vaikka olikin yhdistetyn kilpailija.

2009 vuoden MM-kilpailut järjestettiin Tshekin Liberecissä. Tuolloin Koivuranta otti osaa yhdistetyn yhteislähtökilpailuun ja normaalimäen Gundersen-kilpailuun. Molemmissa lajeissa sijoituksen oli neljäs sija ja karvas pettymys mitalin puuttumisesta.

Vuosi 2010 ja puhaltavat muutoksen tuulet

Kesällä 2010 Koivurantaa alkoivat vaivata oudot ylikunnon oireet ja aiheesta uutisoitiin laajasti valtakunnan medioissa. Koivuranta sairasteli paljon ja tämä esti kestävyysharjoittelun kokonaan. Näin ollen hän pystyi harjoittelemaan ainoastaan mäkihyppyä, hiihto jäi olosuhteiden pakosta taka-alalle.

Lokakuussa Koivuranta osallistui mäkihypyn Continental Cupiin. Sijoitus kyseisessä kilvassa riitti varmistamaan osallistumisoikeuden mäkihypyn Maailman Cupiin kaudelle 2010-2011. Laji vaihtui, mutta kisaaminen jatkui. Palkintosijoille Anssi ei päässyt vielä ensimmäisellä kisakaudellaan, mutta pistesijoille kuitenkin useamman kerran.

Yhdistetyn mies Suomen mäkihypyn toivo

Anssi Koivurannan harteille sijoitettiin välillä raskaitakin paineita. Suomalainen mäkihyppy laahasi ojan pohjia niinä vuosina, jolloin Anssi hyppäsi mäkeä. Esimerkiksi 2011 Oslon MM-kilpailuissa Anssi Koivuranta sijoittui mäkihypyssä 10. sijalle ollen paras suomalainen hyppääjä. Sama toistui vuonna 2014 Sotsin olympialaisissa, jolloin Koivuranta oli normaalimäen 12. ja suurmäen 11. Myös vuonna 2014 Koivuranta oli paras suomalainen hyppääjä.

2014 kaudella valo pilkotti pilven takaa myös Maailman Cupin puolella. Tammikuussa Koivuranta saavutti samalla kertaa ensimmäisen palkintosijoituksensa ja ensimmäisen voittonsa mäkihypyn MC:ssa. Voitto oli historiallinen, sillä Koivurannasta tuli kansainvälisestikin ainoa urheilija, joka on pystynyt voittamaan MC:n osakilpailun sekä yhdistetyssä että mäkihypyssä.

Vastoinkäymiset kypsyttivät lopettamispäätökseen

Anssi Koivuranta lopetti uransa kauteen 2014-2015. Tuolloin mies kertoi, ettei treenaamiseen tarvittavaa motivaatiota enää ole ja ilmoitti pitävänsä välivuoden. Välivuosi kuitenkin venyi ja nyt voidaankin jo todeta uran päättyneen. Anssi Koivuranta kärsi vuosia selkä- ja polvivaivoista, jotka varmasti muiden vastoinkäymisten ohella kypsyttivät lopettamispäätöksen tekemiseen.

Koivuranta on haaveillut lapsesta asti lentäjän ammatista. Kilpaurheilun jälkeen mies onkin suunnannut koulun penkille ja opiskelee oppi-isänsä Hannu Mannisen tavoin lentäjäksi. Mies toivoo saavansa töitä lentäjänä kotimaasta, mutta on valmis tarpeen tullen muuttamaan töiden perässä ulkomaille.

Avopuolisona toinen ex-huippu-urheilija

Anssi Koivuranta on pitänyt vuodesta 2009 yhtä alppihiihtäjä Sanni Leinosen kanssa. Leinonen päätti lopettaa kilpauransa niin ikään kauden 2011-2012 jälkeen. Pariskunta sai yhteisen lapsen vuonna 2016. Poika sai nimekseen Eino.

Privacy Policy